De Nederlandse abstract kunstenaar A.J. Moerman (1957) is gespecialiseerd in witte papierkunst in reliëf. Hij verkoopt deze moderne minimalistische papierkunst in 3D in herhalende patronen. In de stijl van de Zero Group van de jaren zestig. Architectuur en modern design zijn zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

Unieke patronen

Tegenwoordig ontwerpt hij zijn eigen unieke patronen die hij ontdekt op de reizen die hij maakt over de hele wereld. Hij houdt van geometrische patronen en heeft altijd een schetsboek bij de hand. De schetsen zet hij om in ideeën om in een 3D-papieren modellijst te verwerken. Dit proces kost veel meer tijd dan het maken van een gewoon schilderij. Maar is zeker de moeite waard vanwege de mooie lichtinval. Het biedt diepte en de schaduwen in zijn werk veranderen naarmate de dag verstrijkt. Het zal een fascinerend werk aan je muur zijn.

Het werkproces

Hoe werk ik? Ik maak mijn eigen ontwerpen. Eerst maak ik een tekening hoe ik de vierkanten in een hoek moet zetten, naar rechts of naar links gekanteld, ondersteboven of in een hoek. Voor mij is het een magische speeltuin met eindeloze mogelijkheden. Hier creëer ik mijn eigen A.J. kunststijl.  Vervolgens installeer ik het daadwerkelijke 3D-schaalmodel op een houten frame en begin ik met het bouwen van het ontworpen patroon met hoogwaardig karton. Daarop liggen meerdere lagen papier-maché. De laatste fase is het meest onthullend. Zal het resultaat zijn zoals ik het mij had voorgesteld? Als een kind vol verwachtingen maak ik de vierkantjes wit en kan ik eindelijk het resultaat bewonderen.